Ik ben me sinds 2005 gaan oriënteren op electrische aandrijving van schepen. Ik ben snel lid geworden van de stichting Electrisch Varen. Zij geven een blad uit waar ik veel van heb geleerd.

Ik heb nooit een configuratie overwogen waarvoor ik de as door de kiel moest voeren. Wel heb ik een vrijage gehad met een tweemotorige inboard (twee assen maar niet door de kiel) en twee electrische buitenboordmotoren in een bun overwogen.

Uiteindelijk kwam ik op het spoor van de POD: een motor die in zijn geheel onder de boot hangt. Deze configuratie heeft als voordeel dat de motor goed gekoeld wordt door het langsstromende water en dat er geen wrijving of verlies is door een as of een tandwiel. In het geval van de POD zit de schroef vrijwel altijd direct vast aan de motoras.

Mijn eisen aan de motor heb ik in een offerteaanvraag electromotor samengevat. Dat werd in de meeste gevallen wel goed opgepakt, maar in één geval werd ik gewoon uitgelachen. Nou ja. Klantvriendelijk Nederland in de bocht.

Na wat heen en weer heb ik gekozen voor de stille boot: ze namen mijn aanvraag het meest serieus en we hebben er inhoudelijk diep over gesproken. Zij onderschreven ook mijn keuze voor een POD motor en hebben me toen de keuze tussen een Aquamot en een Arka POD motor voorgelegd. Qua prijs zat er niet veel verschil tussen. Ik heb voor Arka gekozen omdat het een Nederlands bedrijf is waarvan ik verwachtte makkelijker service te kunnen krijgen.

Terugkijkend heb ik het grootste deel van mijn wensen en eisen uit de offerteaanvraag vervuld weten te krijgen: een generator zorgt voor noodstroom, de installatie is stil en stuurt als een beest. Met een accupakket van 8 Fullriver AGM 225Ah/6V accu’s verwacht ik op kruissnelheid zo’n drie uur achter elkaar te kunnen varen. De meter geeft keurig aan hoeveel vaartijd nog resteert. In de installatie van de Stille boot zijn twee laders opgenomen: één 1800W en een 700W lader. Daarmee kun je dus op elke straathoek opladen en als dat niet lukt, start je de Honda generator.